Pszenno-orkiszowych chleb na zakwasie z dodatkiem mielonych oraz prażonych płatków owsianych.
250 g mąki pszennej
50 g zmielonych płatków owsianych
150 g mąki orkiszowej
25 g płatków owsianych
3 łyżki zakwasu
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka cukru
300 ml wody
Płatki owsiane rozsypać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 150 stopni Celsjusza na około 15 minut.
Wszystkie rodzaje mąki przesiać do miski.
Dodać podpieczone płatki owsiane, sól, cukier i dokładnie wymieszać.
Następnie dodać wodę i zakwas.
Wymieszać, przykryć ściereczką i odstawić na około dwie godziny do piekarnika.
Po tym czasie odłożyć porcję zakwasu, by móc go wykorzystać przy następnym pieczeniu chleba.
Chleb wyłożyć do foremki posmarowanej masłem i odstawić na około 10 godzin w ciepłe miejsce.
Następnie za pomocą pędzla rozprowadzić na wierzchu niewielką ilość wody.
Chleb piec około 40 minut w temperaturze 160 stopni Celsjusza.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz