Tradycyjne szwedzkie bułeczki karnawałowe z dodatkiem kardamonu, wypełnione masą marcepanową i bitą śmietaną.
Bułeczki
1 i 1/2 szkl. mąki pszennej
100 ml ciepłego mleka
3 łyżki brązowego cukru
1 jajko
40 g masła
3 łyżeczki mielonego kardamonu
szczypta soli
mleko do posmarowania bułeczek
Mleko podgrzać z masłem i cukrem. Dodać drożdże i odstawić na kwadrans.
Mąkę przesiać do miski, dodać sól, kardamon i jajko.
Następnie wlać zaczyn i wyrobić gładkie ciasto.
Przykryć je ściereczką i odstawić na około 2 godziny.
Następnie ciasto podzielić na 6 części. Z każdej uformować bułeczkę.
Układać je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Układać je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Odstawić je jeszcze na około 20 minut.
Piekarnik nagrzać do 220 stopni Celsjusza.
Bułeczki posmarować mlekiem i piec około 8 minut.
Masa marcepanowa
250 g marcepanu
3 łyżki śmietany 36%
2 łyżeczki mielonego kardamonu
Marcepan rozdrobnić, wymieszać bardzo dokładnie ze śmietaną i kardamonem. Przełożyć do rękawa cukierniczego z okrągłą końcówką.
4 łyżki cukru pudru plus cukier do posypania
Śmietanę ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodać cukier puder.
Z każdej bułeczki odciąć wierzch.
Delikatnie usunąć część ciasta ze środka.
Za pomocą rękawa cukierniczego napełnić bułeczkę porcją masy marcepanowej.
Następnie porcją bitej śmietany.
Przykryć wierzchem bułeczki i posypać cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz