Drożdżowe babeczki z pijanymi śliwkami
Puszyste drożdżowe babeczki nadziewane pijanymi śliwkami napełnionymi marcepanem, posypane cynamonową kruszonką.
1 i 1/2 szkl. mąki pszennej
20 g drożdży
1/2 szkl. ciepłego mleka plus mleko do posmarowania babeczek
3 łyżki brązowego cukru
8 niewielkich Pijanych śliwek
20 g masy marcepanowej
wanilia
Kruszonka:
3 łyżki mąki pszennej
1/3 kostki masła
2 łyżki brązowego cukru
1 łyżeczka cynamonu
Mleko wymieszać z drożdżami i cukrem.
Odstawić na kwadrans.
Mąkę przesiać do miski, dodać zaczyn i wanilię.
Wyrobić gładkie ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na około dwie godziny.
Usunąć pestki ze śliwek, w ich miejsce włożyć kulkę uformowaną z masy marcepanowej.
Oderwać kawałek ciasta, zrobić z niego kulkę a następnie uformować z niej placek.
Na środku placka ułożyć śliwkę, zawinąć ją w ciasto.
Ułożyć w foremce łączeniem do dołu. Odstawić na około 20 minut do wyrośnięcia.
Wszystkie składniki na kruszonkę połączyć ze sobą.
Babeczki posmarować mlekiem i posypać kruszonką.
Piec około 20 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz