Zapiekane kukurydziane naleśniki wypełnione farszem z kiszonej kapusty i suszonej żurawiny.
Naleśniki:
1 i 1/2 szkl. mąki kukurydzianej
3/4 szkl. mleka
1 jajko
1 łyżeczka mielonego kminku
1 łyżeczka kminku
szczypta curry
sól
Wszystkie składniki dokładnie wymieszać i przygotować z nich ciasto naleśnikowe.
Następnie smażyć naleśniki na niewielkiej ilości rozgrzanego oleju.
400 g kiszonej kapusty
1 cebula
200 g suszonej żurawiny
sól, pieprz, kminek mielony, majeranek masło do smażenia
400 ml śmietany 12%
2 jajka
50 g suszonej żurawiny
sól, pieprz
Cebulkę posiekać w kostkę, zeszklić na maśle, dodać kiszoną kapustę i żurawinę.
Wszystko razem dusić około 15 minut.
Doprawić do smaku.
Naleśniki napełnić farszem i zwinąć w rulon.
Okrągłe naczynie żaroodporne wysmarować masłem, układać w nim ściśle naleśniki.
Jajka roztrzepać ze śmietaną i przyprawami, dodać żurawinę i zalać naleśniki.
Piec około 40 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz