1.12.2014

Zupa z pieczonych buraków


 Zupa z pieczonych buraków

Zupa krem z pieczonych buraków z dodatkiem sera koziego.


5 dużych buraków
1 czerwona cebula
100 g rolady koziej
1 łyżka masła
1 szkl. bulionu warzywnego
sól, pieprz, kminek mielony, majeranek, tymianek

Buraki umyć, każdego owinąć folią aluminiową.
Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni Celsjusza około 40 minut.


Cebulę pokroić w piórka i zeszklić na maśle, dodać przyprawy i chwilę razem smażyć tak, by wydobyć aromat.

Upieczone buraki obrać, pokroić na kawałki.
Dodać do cebuli i chwilę razem podsmażać, następnie zalać bulionem i gotować pod przykryciem około 10 minut.



Następnie zmiksować zupę na gładki krem.
W razie potrzeby doprawić do smaku.
Przed podaniem posypać pokruszonym serem kozim.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz