Okrągłe cukinie nadziewane domowym makaronem z sosem pieczarkowym.
2 okrągłe cukinie
1 cebula
200 g pieczarek
50 ml śmietanki 30%
masło do smażenia
sól, pieprz, kminek mielony
Odciąć górę cukinii i delikatnie ją wydrążyć tak, by nie uszkodzić skórki.
Cebulę posiekać i zeszklić na maśle.
Następnie dodać pokrojone pieczarki i miąższ z cukinii, chwilę razem dusić.
Zalać śmietanką i doprawić.
Podgrzewać około 5 minut tak, by wytworzył się gęsty sos.
Makaron
150 g semoliny z pszenicy durum
2 jajka
1 łyżeczka soli
Wszystkie składniki zagnieść, uformować kulę, owinąć ją folią spożywczą i pozostawić na minimum kwadrans w temperaturze pokojowej.
Następnie rozwałkować ciasto i pociąć je na długie wstążki.
Pozostawić do przeschnięcia na około pół godziny.
Gotować w osolonej wodzie około 9 minut.
Ugotowany makaron wymieszać z sosem i napełnić cukinię.
Piec około 30 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.
masło do smażenia
sól, pieprz, kminek mielony
Odciąć górę cukinii i delikatnie ją wydrążyć tak, by nie uszkodzić skórki.
Cebulę posiekać i zeszklić na maśle.
Następnie dodać pokrojone pieczarki i miąższ z cukinii, chwilę razem dusić.
Zalać śmietanką i doprawić.
Podgrzewać około 5 minut tak, by wytworzył się gęsty sos.
150 g semoliny z pszenicy durum
2 jajka
1 łyżeczka soli
Wszystkie składniki zagnieść, uformować kulę, owinąć ją folią spożywczą i pozostawić na minimum kwadrans w temperaturze pokojowej.
Następnie rozwałkować ciasto i pociąć je na długie wstążki.
Pozostawić do przeschnięcia na około pół godziny.
Gotować w osolonej wodzie około 9 minut.
Ugotowany makaron wymieszać z sosem i napełnić cukinię.
Piec około 30 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz