Wilgotny tort z białego maku, przełożony konfiturą żurawinową i korzenną bitą śmietaną.
200 g białego maku
1/2 szkl. mleka
150 g brązowego cukru
6 jajek
5 gorzkich migdałów
4 łyżki bułki tartej lub kaszy manny
2 łyżki miodu
skórka pomarańczowa
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Mak zalać gorącym mlekiem. Odstawić.
Migdały sparzyć, a następnie zmielić z makiem.
Żółtka utrzeć z cukrem, dodać mak z migdałami, bułkę tartą, miód, skórkę.
Wszystko razem wymieszać.
Białka ubić na sztywną pianę.
Delikatnie wmieszać w makową masę.
Masę makową wylać na tortownicę o średnicy około 18 centymetrów.
Piec 45 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.
200 g świeżej lub mrożonej żurawiny
6 łyżek brązowego cukru
600 ml śmietanki 30%
2 łyżki przyprawy do pierników
3 łyżki cukru pudru
3 łyżki cukru pudru
Żurawinę wrzucić do rondla (zostawić trochę do dekoracji), zasypać cukrem i gotować do momentu, aż puści sok.
Następnie zwiększyć ogień i cały czas mieszając skarmelizować żurawinę.
Odstawić do wystygnięcia.
Śmietankę ubić z cukrem i przyprawą piernikową.
Tort przekroić na 3 części.
Na pierwszej ułożyć skarmelizowaną żurawinę, następnie cienką warstwę śmietany i przykryć drugim blatem.
Na kolejnym blacie rozsmarować porcję bitej śmietany i przykryć ostatnią częścią tortu.
Na kolejnym blacie rozsmarować porcję bitej śmietany i przykryć ostatnią częścią tortu.
Całość udekorować śmietaną i świeżą żurawiną.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz