Tartaletki z podwójną czekoladą i solonymi kasztanami
Kruche tartaletki z kremem z gorzkiej i białej czekolady z solonymi kasztanami.
Tartaletki:
1 i 1/2 szkl. mąki pszennej
50 g masła
3 żółtka
2 łyżki cukru pudru
Wszystkie składniki zagnieść na gładkie ciasto.
Uformować kulę, owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na około pół godziny.
100 g gorzkiej czekolady
70 g białej czekolady
70 g białej czekolady ze słonymi orzeszkami
około 20 szt. kasztanów jadalnych
400 ml śmietanki 30%
masło do smażenia
szczypta soli himalajskiej
W osobnych rondelkach podgrzać po 200 ml śmietanki.
W jednym rozpuścić gorzką a w drugim białą czekoladę.
Ostudzić i umieścić na całą noc w lodówce tak, by krem zgęstniał.
Kasztany nakłuć, rozłożyć na blasze i piec około 20 minut w temperaturze 200 stopni Celsjusza.
Foremki na tartaletki posmarować masłem i wyłożyć schłodzonym ciastem.
Piec około 20 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.
Kasztany ostudzić, obrać.
Na patelni rozpuścić masło. Podsmażać kasztany około 10 minut, na koniec dodać sól.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz