Nadeszła pora na wykorzystanie pamiątek przywiezionych z bolońskiej wycieczki.
Soczyste, sycylijskie i obłędnie pyszne czerwone pomarańcze.
Oprócz tego, że cudownie smakują, pięknie wyglądają.
A podane z lekkim sernikiem na zimno tworzą kompozycję wręcz idealną.
Całość na kruchym spodzie z otrębów owsianych, bez cukru, z minimalną ilością tłuszczu.
Pyszny, wiosenny deser!
100 g otrąb owsianych
3 łyżki jogurtu naturalnego
3 łyżki roztopionego masła
2 łyżki miodu
Wszystkie składniki dokładnie wymieszać.
Odstawić na kwadrans, następnie wyłożyć nimi dwie małe tortownice.
Piec około 20 minut w 150 stopniach Celsjusza.
Ostudzić.
Odstawić na kwadrans, następnie wyłożyć nimi dwie małe tortownice.
Piec około 20 minut w 150 stopniach Celsjusza.
Ostudzić.
480 g naturalnego serka homogenizowanego
1 galaretka pomarańczowa
1 łyżeczka esencji waniliowej
2 czerwone pomarańcze
sok z jednej pomarańczy
glazura do owoców
Ostudzić.
Serki wymieszać z sokiem i wanilią.
Całość wylać na owsiany spód i ponownie wstawić do lodówki, żeby masa stężała.
Pomarańcze pokroić na plasterki, a następnie na ćwiartki.
Glazurę przygotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Zamiast glazury można użyć również niewielkiej ilości galaretki owocowej.
Zamiast glazury można użyć również niewielkiej ilości galaretki owocowej.
Polać nią pomarańcze.
Ponownie schłodzić.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz