Lekkie kokosanki, bez mąki, bez tradycyjnego cukru i bez tłuszczu.
Samą słodycz nadają już wiórki kokosowe, a całość dopełnia jeszcze dodatek cukru kokosowego.
Robi się je błyskawicznie i równie błyskawicznie zjada.
Doskonały pomysł na wykorzystanie białek pozostałych np. z wypieku mazurka.
2 białka
3 łyżki zmielonego ksylitolu
2 łyżki zmielonego cukru kokosowego
1/2 szkl. wiórków kokosowych (rozdrobionych)
Białka ubić na sztywno, pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier i ksylitol.
Następnie wsypać wiórki kokosowe i bardzo delikatnie wymieszać.
Masę przełożyć do rękawa cukierniczego z tylką o dość dużej średnicy.
Przełożyć na blachę wyłożoną matą do pieczenia.
Pierwsze 10 minut piec w piekarniku nagrzanym do 150 stopni Celsjusza.
Następnie zmniejszyć temperaturę do 100 stopni i piec około 50 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz