Domowy chleb na zakwasie z dodatkiem marchewki.
Jej smak jest praktycznie niewyczuwalny, ale sprawia ona, że pieczywo staje się wilgotne.
Dodatkowy składnik, to także dodatkowy wysiłek - należy najpierw przygotować zaczyn, a następnie "ciasto właściwe", tak by mieć pewność, że chleb odpowiednio wyrośnie.
Dodatkowy składnik, to także dodatkowy wysiłek - należy najpierw przygotować zaczyn, a następnie "ciasto właściwe", tak by mieć pewność, że chleb odpowiednio wyrośnie.
Ze względu na zawartość orzechów chleb jest idealny na dobry początek dnia.
70 g mąki pszennej
85 ml wody
85 ml wody
2 łyżki zakwasu
"Ciasto właściwe"
160 g mąki pszennej
225 g mąki pszennej pełnoziarnistej
225 ml wody
1 starta duża marchewka (ok. 120 g)
1 łyżeczka soli
70 g orzechów włoskich plus kilka do ułożenia na wierzchu
Wszystkie składniki na zaczyn wymieszać.
Przykryć folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce na około 12 godzin.
Następnie dodać pozostałe składniki i dokładnie wymieszać.
Następnie dodać pozostałe składniki i dokładnie wymieszać.
Odstawić na około 8 godzin.
Jeszcze raz wymieszać i przełożyć do foremki wysmarowanej masłem.
Ponownie odstawić na minimum 6 godzin.
Tuż przed pieczeniem na wierzchu ułożyć orzechy.
Mmm, znakomity :)
OdpowiedzUsuń