Nie wyobrażam sobie kuchni bez kaszy. Tym bardziej w dzisiejszych czasach, kiedy na wyciągnięcie ręki możemy kupić jej dziesiątki rodzajów. Jest w czym wybierać i z tego powodu często zapominamy o tym, co najlepsze i najprostsze. Ja postanowiłam sobie tę pamięć odświeżyć i przygotować kotleciki z naszych najlepszych polskich składników - kaszy gryczanej, twarogu i czosnku niedźwiedziego. Podkręciłam je nieco wędzoną papryką i curry, tak by charakterystyczny smak kaszy nieco odświeżyć. Nie muszę chyba wspominać, że najlepiej smakują z domowym pieczywem i świeżymi warzywami.
200 g kaszy gryczanej
300 g twarogu półtłustego
2 jajka
pęczek szczypiorku
kilka suszonych pomidorów
1 łyżeczka czosnku niedźwiedziego
1/2 łyżeczki curry
1/2 łyżeczki wędzonej papryki
sól, pieprz, szczypta chilli
Kaszę ugotować do miękkości. Przestudzić.
Formować niewielkie kotleciki, układać je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Schłodzić w lodówce przez około godzinę.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz