Nie znam osoby, która nie lubi rabarbaru.
Mnie kojarzy się on przede wszystkim z domowym kompotem albo z nieziemskim ciastem z kruszonką, które przygotowywała moja Mama.
Nie chcę jednak konkurować z jej przepisami, dlatego postanowiłam upiec coś dla fanów rabarbaru i bezy.
W ten sposób zrodził się pomysł na tartę wypełnioną delikatnie podprażonym rabarbarem z dodatkiem wanilii.
Całość przykryta warstwą chrupiącej i puszystej bezy.
Nic więcej chyba dodawać nie trzeba.
Mnie kojarzy się on przede wszystkim z domowym kompotem albo z nieziemskim ciastem z kruszonką, które przygotowywała moja Mama.
Nie chcę jednak konkurować z jej przepisami, dlatego postanowiłam upiec coś dla fanów rabarbaru i bezy.
W ten sposób zrodził się pomysł na tartę wypełnioną delikatnie podprażonym rabarbarem z dodatkiem wanilii.
Całość przykryta warstwą chrupiącej i puszystej bezy.
Nic więcej chyba dodawać nie trzeba.
1 i 1/2 szkl. mąki
50 g masła
3 łyżki cukru pudru
2 żółtka
Z podanych składników zagnieść ciasto.
Uformować z niego kulę, owinąć folią i schłodzić w lodówce.
Piekarnik nagrzać do 150 stopni Celsjusza.
Foremkę posmarowaną masłem wyłożyć ciastem.
Dno nakłuć widelcem.
Piec około 15 minut.
ok. 5 łodyg rabarbaru
4 łyżki brązowego cukru
ziarenka z jednej laski wanilii
Rabarbar pokroić na cząstki.
Przełożyć do rondla.
Zasypać cukrem i gotować około 15 minut.
3 białka
100 g cukru pudru
Białka ubić na sztywno.
Pod koniec ubijania dodawać stopniowo cukier.
Na podpieczony spód tarty wyłożyć rabarbar, a następnie pianę z białek.
Piekarnik nagrzać do 150 stopni Celsjusza.
Tartę piec 10 minut.
Następnie zmniejszyć temperaturę do 100 stopni Celsjusza i piec jeszcze około 50 minut.
Białka ubić na sztywno.
Pod koniec ubijania dodawać stopniowo cukier.
Na podpieczony spód tarty wyłożyć rabarbar, a następnie pianę z białek.
Piekarnik nagrzać do 150 stopni Celsjusza.
Tartę piec 10 minut.
Następnie zmniejszyć temperaturę do 100 stopni Celsjusza i piec jeszcze około 50 minut.
Przepis bierze udział w akcji:
Prezentuje się bardzo apetycznie :-)
OdpowiedzUsuń