Zbożowe ciasteczka z cukrem rumiankowym
Rumiankowy
cukier przygotowałam już dawno. Razem z anyżkowym, lawendowym i waniliowym
stały szczelnie zakręcone w słoiczkach i czekały na odpowiednią okazję. Jednak
nie miałam pomysłu jak je wykorzystać. Podpowiedź nadeszła zupełnie
niespodziewanie. Po sobotnich warzywno-owocowych zakupach udało nam się spotkać
starszą panią sprzedającą bukieciki polnych kwiatów przypominające
rumianek. Miało być zdrowo i rumiankowo, dlatego też powstały zbożowe
ciasteczka z dużą ilością suszonych owoców posypane delikatnym rumiankowym
pudrem.
3/4 szkl. otrąb żytnich
3/4 szkl. płatków owsianych
ok. 6 łyżek mieszanki suszonych czerwonych i czarnych porzeczek oraz aronii
300 ml jogurtu naturalnego
2 łyżki syropu ryżowego lub melasy
cukier puder rumiankowy
Przygotować cukier rumiankowy.
Do słoiczka wsypać kilka łyżek cukru, dodać około dwie łyżeczki koszyczków rumianku i szczelnie zamknąć na około 4 dni (można na dłużej). Następnie wyciągnąć rumianek i zmielić cukier na puder.
Otręby i płatki wymieszać w misce razem z suszonymi owocami.
Dodać syrop i jogurt.
Wymieszać i odstawić na około pół godziny.
Następnie formować niewielkie ciasteczka i układać je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec około 15 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.
Ciekawy pomysł na ten rumiankowy cukier, muszę wypróbować :)
OdpowiedzUsuń