Otrębowe tartaletki z fioletowym brokułem i papryką pomidorową
Kolejne zakupy na Targu Pietruszkowym okazały się udane. Pierwszy był fioletowy brokuł, który nie tylko pięknie się w prezentował, ale również okazał się nieco łagodniejszy w smaku od swojego zielonego kolegi. Po upieczeniu stracił nieco swój oryginalny kolor, ale zachował pozostałe walory. Do tego delikatna słodycz papryczek pomidorowych i kruchy spód przygotowany z otrębów owsianych. Szybkie i lekkie danie na upalne dni.
1 szkl. otrębów owsianych
5 łyżek ziaren słonecznika
5 łyżek ziaren słonecznika
3 łyżki roztopionego masła
1/2 szkl. ciepłego mleka
2 łyżeczki ziół prowansalskich
1/2 łyżeczki soli
Wszystkie składniki wymieszać i odstawić na około 20 minut.
Następnie dwie foremki na tartaletki wysmarować masłem.
Wyłożyć masę otrębową.
Schłodzić w lodówce przez około pół godziny.
Piernik nagrzać do 220 stopni Celsjusza.
Spody zapiekać około 15 minut.
1 fioletowy brokuł
1 jajko
3/4 szkl. śmietany
1 papryczka pomidorowa
sól, pieprz
Brokuł umyć, ugotować na półtwardo na parze.
Jajko roztrzepać ze śmietaną.
Doprawić. Masę wylać na podpieczony spód.
Poukładać brokuły i pokrojoną paprykę.
Piec około 20 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz