Podczas upałów mało kto ma ochotę na przygotowywanie skomplikowanych dań.
Dlatego też postanowiłam zrobić błyskawiczne babeczki bez dodatku mąki pszennej i cukru.
Są dość zwarte i dzięki dodatkowi mąki jaglanej mają charakterystyczną strukturę.
Suszoną żurawinę oraz wiśnie można zastąpić innymi owocami.
Z pewnością sprawdzą się jako piknikowa przekąska albo drugie śniadanie.
Dlatego też postanowiłam zrobić błyskawiczne babeczki bez dodatku mąki pszennej i cukru.
Są dość zwarte i dzięki dodatkowi mąki jaglanej mają charakterystyczną strukturę.
Suszoną żurawinę oraz wiśnie można zastąpić innymi owocami.
Z pewnością sprawdzą się jako piknikowa przekąska albo drugie śniadanie.
1 szkl. mąki jaglanej
1 szkl. płatków owsianych
3 jabłka starte na grubych oczkach
3/4 szkl. ciepłej wody
2 łyżki oleju
1/3 szkl. suszonej żurawiny
garść wiśni
Wszystkie składniki (oprócz wiśni) dokładnie wymieszać i odstawić na około 20 minut.
Następnie masę przełożyć do foremek na muffinki.
Powtykać wiśnie.
Piec około 25 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.
Przepis bierze udział w akcji:
OdpowiedzUsuńWygląda smakowicie :) Miło mi, ze bierzesz udział w mojej akcji "Letnie owoce". Pozdrawiam :)
Izzy
Zapraszam na mojego bloga :)
Take it Izzy