30.05.2015

Burgery z boczniakami


Burgery z boczniakami

Doskonały pomysł na wykorzystanie upieczonych niedawno grahamek i pyszna propozycja dla wszystkich wycieczkowiczów, którzy potrzebują dużej dawki energii podczas weekendowego wypadu w góry.
Dla mnie to też powrót do dzieciństwa, gdy przypomnę sobie, jak Tata smażył "kotlety" ze znalezionych w lesie kań z tradycyjną panierką z jajka i bułki tartej z odrobiną soli i pieprzu.
Tym razem skusiły mnie nie leśne, ale znalezione na sklepowej półce grzyby i to one miały pełnić rolę "kotleta".
Wyszło pysznie - chrupiące boczniaki, świeże warzywa i ulubione sosy.



dowolne bułki, ja użyłam grahamek
kilka kapeluszy boczniaków
jajko
bułka tarta
suszony tymianek
sól, pieprz
olej do smażenia

Boczniaki oczyścić.
Jajko roztrzepać z solą i pieprzem.
Bułkę tartą wymieszać z tymiankiem.
Olej rozgrzać na patelni.
Boczniaki panierować i smażyć na złoto z dwóch stron.



kilka liści sałaty
plasterki ogórka, pomidora lub innych warzyw
dowolne sosy

Bułkę przekroić na pół i podpiec ją w piekarniku.
Na spodzie ułożyć porcję warzyw i usmażony kapelusz boczniaka.
Całość polać dowolnym sosem.



Przepis bierze udział w akcji:

Burgranda czyli wegeburgery

2 komentarze: