3.05.2015

Tortelloni z dynią, czyli Cappellacci di zucca


 Tortelloni z dynią, czyli Cappellacci di zucca

Kolejne wspomnienie przysmaków z regionu Emilia-Romagna.
Tym razem dostępne w Bolonii w każdym sklepie z regionalnymi
przysmakami - chociaż podobno pochodzą z Ferrary - delikatne pierożki wypełnione farszem z dyni.
Jak wsystkie sztandarowe włoskie dania, również i to, jest niezwylke proste.
Domowe ciasto makaronowe nie ma sobie równych - jest łatwe w wykonaniu (składa się praktycznie z dwóch składników) i dobrze się z nim pracuje - jednak przed rozwałkowaniem obowiązkowo trzeba mu dać "odpocząć".
Do tego farsz z prażonej dyni i parmigiano reggiano oraz masło tymiankowe.
Wszystko idealne w swej prostocie.


200 g mąki pszennej
2 jajka
szczypta soli

Z podanych składników zagnieść ciasto.
Owinąć je folią spożywczą i odłożyć na około pół godziny.

1 mała cebula
400 g dyni
4 łyżki tartego parmezanu
1/2 szkl. śmietanki 30%
sól, pieprz, kminek
2 łyżki masła

Cebulę drobno pokroić i zeszklić na maśle.
Dodać dynię i chwilę razem prażyć.
Następnie wlać śmietankę i dusić pod przykrywką aż dynia całkowicie się rozpadnie.
Doprawić.
Dodać parmezan.




Ciasto makaronowe cienko rozwałkować.
Pokroić na kwadarty.
Na każdy z nich nałożyć niewielką ilość farszu.
Skleić boki i uformować pierożka w kształcie podobnego do naszego uszka.
Gotować około 7 minut w osolonej wodzie.
Podawać z roztopionym masłem z dodatkiem świeżego tymianku lub parmezanem.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz