18.05.2015

Serduszkowe bezy


Serduszkowe bezy

Delikatne, kruche i rozpływające się w ustach beziki.
Tym razem w kształcie serduszek z dodatkiem czerwonego barwnika.
Zrobiłam je dlatego, że chciałam zużyć zamrożone wcześniej białka, chociaż nie był to jedyny powód.
Serduszka posłużyły mi jako dekoracja urodzinowego tortu, jednak trzeba pamiętać, aby upiec je dzień wcześniej (żeby dobrze wyschły) i zamknąć szczelnie w pojemniku (by nikt ich nie zjadł).
Robi się je tak, jak tradycyjne beziki, jedynym wysiłkiem jest nabranie wprawy przy wyciskaniu odpowiednich kształtów na blachę.
Dodatkowo do ubitej piany można dodać czerwony barwnik (sposób wprowadzenia barwnika podpatrzyłam na filmikach umieszczonych w internecie), tak by urozmaicić ich wygląd i by były bardziej widoczne na torcie, jeśli mamy zamiar ich użyć w celu dekoracyjnym.
Doskonale nadadzą się też jako mały, słodki podarunek.


3 białka
100 g cukru pudru
czerwony barwnik w żelu

Białka pozostawić na noc w miseczce, żeby wyschły.
Następnie ubić je na sztywno i pod koniec ubijania dodawać stopniowo cukier puder.
Rękaw cukierniczy umieścić w szklance, boki wywinąć.
Po jednej stronie torebki przeciągnąć kreskę czerwonym barwnikiem (można to zrobić używając np. trzonka łyżki).



Rękaw napełnić ubitą pianą, odciąć dzióbek i delikatnie wyciskać masę na blachę.
Przy kolejnym napełnianiu woreczka należy ponownie rozprowadzić barwnik.

Piekarnik nagrzać do 100 stopni Celsjusza.
Wstawić blachę i piec około 90 minut.
Następnie uchylić piekarnik i piec kolejne 20 minut.
Studzić całą noc w piekarniku.



Przepis bierze udział w akcji:

Wiosenne słodkości!

2 komentarze: