Jeśli chodzi o świąteczne smakołyki to zdecydowanie bardziej wolę Boże Narodzenie z dużą ilością korzennych przypraw, miodu i cytrusów. Jednak żeby dać szansę także Wielkanocy postanowiłam połączyć wszystko to, co lubimy i stworzyć z tego babkę. Wyszło cudownie, kwiatowo i wiosennie. Intensywny i ciężki aromat konfitury z płatków róży, do tego lekkość drożdżowego ciasta, a całość przykryta grubą warstwą różanej pomady. Z pewnością będzie to mój faworyt na świątecznym stole.
430 g mąki pszennej tortowej
40 g brązowego cukru
30 g drożdży
1 jajko
70 g masła
230 ml mleka
2 łyżki wody różanej
330 g konfitury z płatków róży
Masło, mleko i cukier podgrzać w rondelku. Dodać drożdże i odstawić na kwadrans.
Mąkę przesiać, dodać jajko, wodę różaną i zaczyn. Wyrobić ciasto. Odstawić je w ciepłe miejsce na około półtorej godziny.
Następnie delikatnie rozwałkować ciasto na kształt prostokąta tak, by jego dłuższy bok był taki, jak obwód foremki. Smarujemy ciasto konfiturą i zwijamy je jak roladę.
Formę smarujemy masłem i delikatnie posypujemy mąką. Wkładamy do niej ciasto i odstawiamy na około 20 minut.
Babkę pieczemy około 40 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.
Formę smarujemy masłem i delikatnie posypujemy mąką. Wkładamy do niej ciasto i odstawiamy na około 20 minut.
Babkę pieczemy około 40 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.
Lukier różany:
1/2 szkl. cukru pudru
1 łyżeczka soku z cytryny
2 łyżeczki konfitury z płatków róży
Wygląda imponująco! :)
OdpowiedzUsuń