26.05.2015

Bakłażanowe wegeburgery


Bakłażanowe wegeburgery

Najprostsze, składające się z trzech głównych składników, z minimalną ilością tłuszczu, bezglutenowe, wegańskie...
To tylko początek zalet tych burgerów.
Do tego niezapomniany smak przypieczonej skórki bakłażana połączonej ze świeżym rozmarynem i chrupiącymi ziarnami słonecznika, delikatne i lekko wilgotne w środku.
Z listkiem sałaty i kawałkiem pomidora z pewnością urozmaicą każdą bułkę i stworzą z niej prawdziwego wegeburgera.


2 bakłażany
1 szkl. kaszy jaglanej
3/4 szkl. ziaren słonecznika
oliwa z oliwek
sól, pieprz, świeży rozmaryn, kminek mielony, szczypta wędzonej papryki

Bakłażany pokroić na kawałki, obtoczyć w oliwie i doprawić.
Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni Celsjusza około 20 minut.

Kaszę opłukać na sitku.
Przełożyć do rondla, zalać wodą i ugotować do miękkości.



Upieczone bakłażany zmiksować z kaszą na gładką masę.
Doprawić i dodać słonecznik.
Wymieszać.

Formować burgery, układać je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Przed włożeniem do piekarnika schłodzić je przez około pół godziny w lodówce.
Następnie piekarnik nagrzać do 220 stopni Celsjusza i piec około 20 minut.





Przepis bierze udział w akcji:

Burgranda czyli wegeburgery

2 komentarze: