9.12.2014

Kardamonki


Kardamonki

Aromatyczne ciastka z dodatkiem kardamonu i golden sirupu.


1 i 1/2 szkl. mąki orkiszowej
30 g masła
1/2 szkl. mleka 
3 łyżki golden sirupu
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 jajko
2 łyżki brązowego cukru
1 łyżka mielonego kardamonu


Mleko podgrzać z golden sirupem.

Pozostałe składniki wymieszać w misce, dodać ciepłe mleko.
Wyrobić na gładkie ciasto.

Jeśli będzie zbyt miękkie należy je umieścić w lodówce.

 

Następnie rozwałkować ciasto na grubość około 3 mm.
Wycinać dowolne kształty ciasteczek.

Ciasteczka układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piec około 15 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz