1.06.2015

Urodzinowe cake pops



Urodzinowe cake pops

Czas szybko mija i ten ostatni rok również umknął niepostrzeżenie.
Pamiętam, ile obaw towarzyszyło tworzeniu tego bloga, ile pracy i zaangażowania trzeba było w niego włożyć, by zaczęły pojawiać się pierwsze efekty i by w końcu móc powiedzieć: "Dobra robota!"
Ale to dopiero początek, bo tworzenie nowych potraw, wymyślanie i komponowanie to nieustająca praca, wymagająca wielu poświęceń i samozaparcia, ale też przynosząca wiele radości.
Nie zamierzam przestawać, a wręcz przeciwnie, chciałabym się doskonalić w tym, co lubię najbardziej!

Dziękuję wszystkim, którzy mnie wspierają i którzy odwiedzają QliNarnię.
Postaram się Was nie zawieść!

Z okazji urodzin i Dnia Dziecka postanowiłam przygotować cake pops.
Niezwykle wdzięczne i niezbyt trudne w przygotowaniu ciastka na patyku.
Rodzajów cake popsów jest nieograniczona ilość - wszystko zależy tylko od naszej fantazji.
Możemy je dekorować dowolnymi rodzajami czekolady, kolorowymi posypkami, formować z nich dowolne kształty.
Ja postawiłam na klasykę - okrągłe lizaki z ciasta biszkoptowego, kolorowa czekolada i subtelna dekoracja z marcepanowych kwiatków.
Może ich przygotowanie jest czasochłonne, ale z pewnością każde dziecko, czy duże czy małe, będzie zachwycone możliwością stworzenia własnego lizaka na patyku.




200 g jasnego ciasta biszkoptowego
250 g serka mascarpone
1/2 łyżeczki naturalnego ekstraktu waniliowego

kolorowe groszki czekoladowe do rozpuszczania (tzw. Candy Melts)
kolorowy marcepan
dekoracyjne perełki

Przygotować swoje ulubione ciasto biszkoptowe (można wykorzystać resztki różnych zamrożonych ciast).
Pokruszyć je i wymieszać z mascarpone i ekstraktem.
Całość zlepić w kulę, owinąć folią spożywczą i umieścić w lodówce na kilka godzin.
Następnie formować małe kulki i układać je na desce lub blasze wyłożonej folią aluminiową.
Włożyć je do lodówki na kilka godzin (można na całą noc). 


Dowolny kolor Candy Melts rozpuścić zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Każdy patyczek zamoczyć w czekoladzie i wbić w środek biszkoptowej kulki.
Pozostawić do ostygnięcia, a następnie umieścić je w zamrażalniku na około 20 minut.

Marcepan delikatnie rozwałkować, wyciąć  z niego kwiatki i ozdobić je perełkami.
Rozpuścić czekoladę i maczać w niej cake popsy, a następnie dekorować marcepanowymi kwiatuszkami.


Przepis bierze udział w akcji:


Wiosenne słodkości!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz