12.05.2015

Kawowe trufelki z czekoladą


Kawowe trufelki z czekoladą

Trufle powstały z myślą o największej fance kawy i czekolady, jaką znam - o mojej Mamie.
Zależało mi na jakimś bezmącznym deserze, który dobrze smakuje, ładnie wygląda, a przede wszystkim jego przygotowanie nie zajmie zbyt wiele czasu.
Trufelki okazały się idealne.
Delikatne, na bazie serka mascarpone z dodatkiem kawy i czekolady, podane w kolorowych papilotkach, z pewnością będą cieszyć nie tylko podniebienie, ale i oczy.


250 g mascarpone
180 g gorzkiej czekolady
2 łyżki kawy rozpuszczalnej

kakao do obtoczenia

Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej.
Kawę rozpuścić w łyżce wody, dodać do czekolady.
Wymieszać i pozostawić do ostudzenia.



Serek lekko zmiksować, dodać roztopioną czekoladę.
Całość dokładnie wymieszać i umieścić w lodówce na około cztery godziny.
Następnie z masy formować niewielkie kuleczki.
Ułożyć je na blasze wyłożonej folią aluminiową.



Wstawić do lodówki najlepiej na całą noc.
Przed podaniem posypać kakao i przełożyć do papilotek.



Przepis bierze udział w akcji:

Wiosenne słodkości!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz