30.08.2014

Placuszki cukiniowo-marchewkowe


Placuszki cukiniowo-marchewkowe

Delikatne i lekkie, a przede wszystkim niewymagające smażenia.


2 średnie cukinie
2 duże marchewki
1 cebula
2 jajka
4 łyżki mąki pszennej
sól, pieprz, kminek, słodka papryka




Cuknie (ze skórką) i marchewkę zetrzeć na grubych oczkach. 
Cebulę drobno posiekać.
Cukinię posypać solą i odstawić na około 5 minut, odsączyć z nadmiaru wody,
wymieszać z marchewką i cebulą, dodać przyprawy, jajka oraz mąkę.




Dużą blachę wyłożyć papierem do pieczenia i delikatnie posmarować olejem (najlepiej przy użyciu pędzelka).
Wykładać łyżką niewielkie placuszki. 
Następnie piec około 25 minut w temperaturze 200 stopni Celsjusza.


3 komentarze:

  1. Wyglądają super apetycznie. Właśnie trę już cukinię. Jak się udadzą to napiszę jak smakowały. :-D
    FrANKA

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zapewniam, że smakują równie dobrze jak wyglądają :) Czekamy na relację ze smakowych doznań :)

      Usuń
    2. Święta prawda, były pyszne. Super szybka i lekka kolacja! Polecam wszystkim.
      FrANKA

      Usuń