6.05.2015

Zapiekanka z kapustą pekińską


Zapiekanka z kapustą pekińską

Nadszedł czas majowych wycieczek i pikników.
Danie piknikowe to obowiązkowo coś szybkiego, lekkiego, a przede wszystkim poręcznego - do trzymania w dłoni i zajadania jedną ręką, tak by druga mogła w tym odganiać wszelkie łąkowe stworzenia, które również chciałyby spróbować przygotowanych przez nas pyszności.
Na tę zapiekankę nie było żadnego planu.
Pomysł zrodził się spontanicznie, a przepis powstał na bazie produktów znajdujących się w lodówce - kapusty pekińskiej, pieczarek, kukurydzy i dyniowego purée.
Do tego aromatyczne przyprawy i odrobina prażonych pestek dyni.
Wszystko to, sprawi że piknik będzie udany. Byle do weekendu... :)


700 g kapusty pekińskiej
300 g pieczarek
1 cebula
1/2 puszki kukurydzy
1/2 szkl. pestek dyni
150 g puree z dyni (np. z przepisu na tortelloni)
2 jajka
1 łyżeczka mielonego kminku
1 łyżeczka czerwonej papryki
1/2 łyżeczki chilli
1 łyżeczka tymianku
sól, pieprz
masło do smażenia

Kapustę posiekać, przełożyć do garnka i zalać wodą.
Doprowadzić do wrzenia, posolić, a następnie gotować do miękkości.
Odcedzić.
Cebulkę posiekać i zeszklić na maśle wraz z przyprawami.
Dodać pieczarki.
Wszystko razem podsmażyć.




Kapustę przełożyć do miski, dodać podsmażone pieczarki, kukurydzę, purée z dyni i jajka.
Pestki dyni podprażyć na suchej patelni.
Dodać do pozostałych składników i dokładnie wymieszać.
Foremkę wyłożyć papierem do pieczenia.
Wylać na nią masę.
Piec około 35 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.

1 komentarz: