11.05.2015

Sernik w paski


Sernik w paski

Wraz z nadejściem wiosny przyszła pora na lekkie desery. 
Tym razem sernik w wersji najprostszej z możliwych - bez tłuszczu, cukru i mąki - za to z efektownymi paskami. 
Pamiętam z dzieciństwa, jak moja Mama piekła ciasto Zebra
Z zachwytem obserwowałam, jak wylewane na przemian porcje jasnego i ciemnego ciasta łączą się podczas pieczenia  w piękną kompozycję. 
Postanowiłam powrócić do tych wspomnień i wykorzystać "zebrę" do przygotowania sernika. 
Jak każdy sernik, również i ten wymaga cierpliwości - należy go piec długo i w niskiej temperaturze z użyciem pary wodnej.
Polecam wszystkim sernikoholikom.


500 g naturalnego twarogu na sernik
4 łyżki ksylitolu (można zastąpić brązowym cukrem)
3 jajka
3 łyżki kakao
1 łyżeczka naturalnego ekstraktu waniliowego 



Jajka krótko utrzeć z ksylitolem lub cukrem tak, by nie napowietrzyć masy.
Dodać ekstrakt waniliowy i twaróg. 
Wszystko zmiksować. Masę podzielić na dwie części. 
Do jednej dodać kakao i dokładnie wymieszać. 

Tortownicę o średnicy 18 cm wyłożyć papierem do pieczenia, a brzegi posmarować masłem. 
Na środek tortownicy wylewać na przemian po łyżce jasnej i ciemnej masy twarogowej.
Do piekarnika wstawić naczynie żaroodporne wypełnione wodą. 
Piekarnik nagrzać do 180 stopni Celsjusza. 
Wstawić sernik.

 Po 10 minutach temperaturę zmniejszyć do 150 stopni i piec 50 minut. 
Następnie zmniejszyć temperaturę do 100 stopni Celsjusza i piec jeszcze 15 minut. 
Po upływie czasu pieczenia wyłączyć piekarnik, ale nie otwierać go przez około 30 minut. 
Następnie uchylić drzwiczki i poczekać, aż ciasto całkowicie ostygnie.



Przepis bierze udział w akcji:

Wiosenne słodkości! Fabryka sernika

1 komentarz: