9.03.2015

Bułki kwiatki


Bułki kwiatki

Jako zapowiedź wiosny dziś propozycja pysznych maślano-mlecznych bułeczek posypanych ulubionymi ziołami i przyprawami.
Dzięki dodatkowi mąki orkiszowej smak bułeczek staje się bardziej wyrazisty.
Zrobienie ciasta wymaga nieco wysiłku, ponieważ niezwykle ważne jest jego długie wyrabianie, a tym samym napowietrzanie.
Idealne bułeczki do dzielenia się z przyjaciółmi.


2 szkl. mąki pszennej
1 szkl. mąki orkiszowej
5 łyżek masła
3/4 szkl. mleka
15 g drożdży
1/2 łyżeczki cukru
1 łyżeczka soli
mleko do posmarowania
dowolne dodatki: zioła prowansalskie, kminek, siemię lniane, słonecznik, dynia

Masło rozpuścić w mleku (delikatnie podgrzać), dodać cukier i drożdże.
Odstawić na kwadrans.


Oba rodzaje mąki przesiać do miski, dodać sól i zaczyn.
Wyrobić.
Gdy ciasto zacznie być już zwarte należy zacząć "wyrabianie właściwe".
Ciasto należy wyrabiać około 10 minut.
Do momentu, aż powstanie plastyczna masa.
Odstawić je w ciepłe miejsce na około dwie godziny.


Następnie formować małe bułeczki, układać je w tortownicy wysmarowanej masłem i wyłożonej papierem do pieczenia.
Pozostawić do ponownego wyrośnięcia na około 20 minut.
Przed pieczeniem posmarować mlekiem i posypać dowolnymi przyprawami lub ziarnami.

Piec około 20 minut w temperaturze 200 stopni Celsjusza.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz