10.12.2015

Empanadas ze szpinakiem i dynią



Empanadas ze szpinakiem i dynią


Kolejna porcja hiszpańskich wspomnień i przebój hiszpańskich wieczorów - empanadas! Każda ze znanych mi kuchni ma swoją wersję z pierogów - czy to smażone, pieczone, gotowane, z różnymi, mniej lub bardziej tradycyjnymi farszami. W pewien sposób uważam to za wyznacznik świadczący o charakterze danego narodu. Pierogi to potrawa, która nigdy nie może się znudzić - proste ciasto wypełnione wszystkim czego dusza zapragnie i gdzie zawiedzie kucharza jego fantazja. Oczywiście są też tak tradycyjne smaki i połączenia, których nikt nie śmie modyfikować, ale przecież w gotowaniu chodzi głównie o eksperymentowanie i dostarczanie sobie i innym nowych doznań. Dlatego postanowiłam stworzyć polsko-hiszpańskie danie, które połączy nasze jesienne smaki z hiszpańską formą pieczonego pieroga. Szpinak z dynią to wspaniały pomysł na delikatny farsz, do tego idealnie kruche ciasto wykonane według standardowych proporcji mąki i masła. Chyba nie można sobie wyobrazić czegoś lepszego, co przywróci nam barcelońskie wspomnienia podczas polskiej jesieni.


250 g mąki pszennej
125 g masła
4 łyżki wody
1 jajko
1 łyżeczka soli

Ze wszystkich składników zagnieść ciasto. Uformować z niego kulę, owinąć folią i umieścić w lodówce na około pół godziny.


300 g mrożonego szpinaku
1/2 niewielkiej dyni (ja użyłam piżmowej)
sól, mielony kminek, pieprz
masło do smażenia

Z dyni usunąć pestki i piec ją w 180 stopniach Celsjusza przez około 25 minut.
Szpinak podsmażyć na maśle, doprawić.
Wymieszać z dynią.

Ciasto rozwałkować i wykrawać z niego kwadraty.
Nakładać farsz, zaklejać pierogi i układać je na blasze posypanej mąką.
Piec około 20 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.




A żeby jeszcze bardziej rozsmakować się w hiszpańskich klimatach, kolejna porcja zdjęć:

















Brak komentarzy:

Prześlij komentarz