31.03.2015

Mazurek różany z solonymi migdałami


Mazurek różany z solonymi migdałami

Przygotowywanie świątecznych wypieków czas zacząć.
Najlepiej od najprostszego.
Kruche ciasto podane z dowolną masą/mieszanką bakalii/konfitur/owoców...
Kombinacji jest niezliczona ilość, wszystko zależy od naszej inwencji i smakowych upodobań.
A że smak konfitury różanej jest jedyny w swoim rodzaju i żadna inna tak dobrze nie smakuje z kruchym ciastem to problem, jaki mazurek przygotować sam się rozwiązał.
Do ciasta dodałam odrobinę wody różanej, by zyskało jeszcze głębszy aromat.


350 g mąki pszennej
200 g masła
40 g cukru
1 łyżka jogurtu naturalnego
2 żółtka
1 łyżka wody różanej

Z podanych składników zagnieść ciasto.
Owinąć je folią spożywczą i umieścićw lodówce na około pół godziny.


Następnie 2/3 ciasta rozwałkować na cienki placek i umieścić go w blasze o wymiarach
25 cm x 30 cm wyłożonej papierem do pieczenia.
Z reszty ciasta zrobić wałeczki, skręcać je po dwa ze sobą, a następnie ułożyć dookoła ciasta.
Można również wykonać dekoracyjne różyczki z kruchego ciasta (tak jak w przypadku różyczek).

Piec około 20 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.


1/2 słoiczka konfitury z płatków róży
1/2 słoiczka marmolady różanej

100 g płatków migdałowych
1 łyżeczka soli himalajskiej

Konfitury zmiksować i wyłożyć na ostudzone ciasto.
Migdały wysypać na suchą patelnię i chwilę podprażyć.
Na koniec dodać sól.
Wysypać na konfiturę.
Udekorować różyczkami i listkami zrobionymi z marcepanu.


Przepis bierze udział w akcji:


Wielkanocne Wypieki Wegetariańska Wielkanoc 2015

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz