2.03.2015

Domowe delicje


Domowe delicje

Pyszne połączenie domowych biszkoptów z pomarańczową galaretką i czekoladą.


3 jajka
70 g cukru
75 g mąki pszennej

Białka oddzielić od żółtek i ubić je na sztywno.
Pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier.
Następnie dodać żółtka i krótko zmiksować.
Mąkę przesiać i delikatnie wmieszać (najlepiej za pomocą szpatułki) w masę jajeczną.


 

Ciasto przełożyć do rękawa cukierniczego z okrągłą końcówką.
Wyciskać na blachę wyłożoną matą do pieczenia niewielkie biszkopciki.
Piec około 10 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.
Ostudzić.

1 galaretka pomarańczowa
1,5 szkl. wody
150 g gorzkiej czekolady
150 g mlecznej czekolady
3 łyżki oleju rzepakowego

Galaretkę rozpuścić w 1,5 szkl. wody i wylać na blaszkę (o wymiarach 20 cm na 25 cm) wyłożoną matą teflonową.
Wstawić do lodówki, żeby stężała.
Następnie wykrawać z niej kółka o średnicy nieco mniejszej niż biszkopt.
Na każdym ciastku umieścić galaretkę
Całość wstawić do lodówki na kilka godzina a najlepiej na całą noc.


Czekoladę z olejem rozpuścić w kąpieli wodnej.

Następnie każde ciastko zdecydowanym ruchem maczać w czekoladzie i wykładać na blachę.
Pozostawić do wystygnięcia.
Następnie umieścić w lodówce do całkowitego stężenia.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz