23.03.2015

Chleb na zakwasie z mąką jaglaną


Chleb na zakwasie z mąką jaglaną

Kolejne pieczywo z cyklu "zamieszaj i odstaw".
Tym razem z dodatkiem mąki jaglanej.
Jest ona dość ciężka, dlatego też ważne jest żeby ciasto miesić dość długo, a następnie odstawić je na 14 godzin.
Wtedy będzie miało szanse spokojnie i powoli osiągnąć pożądany kształt.
Mąka jaglana sprawia, że chleb delikatnie "chrzęści" pod zębami, a chrupkości dodatkowo dodają ziarna słonecznika.
Łatwy, smaczny, a przede wszystkim zdrowy.


150 g mąki jaglanej
380 g mąki pszennej
450 ml wody
1/2 szkl. słonecznika
2 łyżki zakwasu
1 łyżeczka soli

Oba rodzaje mąki przesiać do miski, dodać sól i słonecznik - wymieszać.
Następnie wlać wodę i zakwas.
Dokładnie wymieszać łyżką, a później chwilę wyrabiać.
Odstawić na około 3 godziny w ciepłe miejsce.
Następnie ciasto przełożyć do keksówki posmarowanej masłem.
Odstawić na 14 godzin.



 Po tym czasie chleb posmarować wodą i piec około 75 minut w temperaturze 160 stopni Celsjusza.
Po wyciągnięciu z pieca chleb ponownie posmarować wodą.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz