1.04.2015

Rzeżuchowe pankejki


Rzeżuchowe pankejki

Sezon rzeżuchowy pora rozpocząć.
Gdy tylko rzeżucha na parapecie zaczęła kiełkować, starałam się wymyślić coś, w czym jej intensywny smak nie byłby zbyt "nachalny", ale jednocześnie by nie zaginął w towarzystwie innych dodatków.
Postawiłam na naleśniki.
Puszyste, lekkie, na kefirze, z dodatkiem sody oczyszczonej i uwieńczone jajkiem sadzonym.
Jednym słowem wiosna na talerzu.


1 jajko
400 ml kefiru
rzeżucha (wysiana z dwóch paczuszek)
3/4 szkl. mąki pszennej
1 łyżeczka sody oczyszczonej
sól

jajka sadzone

Jajko roztrzepać z kefirem i solą, wsypać mąkę i dokładnie wymieszać.
Na koniec dodać rzeżuchę.



Na rozgrzanej patelni smażyć niewielkie naleśniki (o dowolnym kształcie).

Następnie przygotować jajka sadzone i umieścić je na wierzchu pankejka.



Przepis bierze udział w akcji:


Wegetariańska Wielkanoc 2015

1 komentarz: