3.03.2015

Kajzerki


Kajzerki

Pyszne, ze zwartym miąższem w środku i chrupiącą skórką na zewnątrz - idealne bułeczki na śniadanie.


450 g mąki pszennej
3/4 szkl. ciepłej wody
15 g drożdży
1/2 łyżeczki cukru
1 jajko
30 g masła
1 łyżeczka soli
mleko do posmarowania bułeczek

Mąkę przesiać do miski.
Drożdże i cukier rozpuścić w wodzie.
Dodać pozostałe składniki i zarobić ciasto.
Gdy będzie już zwarte, należy zacząć je wyrabiać przez około 5 minut (im dłużej tym lepiej).
Następnie włożyć je do miski, przykryć folią i odstawić na 20 minut, żeby "odpoczęło".


 

Po tym czasie ciasto odpowietrzyć uderzając w nie pięścią i ponownie wyrobić.
Odstawić na około półtorej godziny.
Podzielić na około 7 części (każda będzie miała około 90 g).
Uformować bułeczki, ułożyć je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, przykryć ściereczką i odstawić na około 30 minut.
Następnie bułeczki ponacinać nożem i posmarować mlekiem.

Piec około 15 minut w piekarniku nagrzanym do 220 stopni Celsjusza.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz