17.03.2015

Serowy fondant


Serowy fondant

Fondant powstał na życzenie - miało być coś chrupkiego na zewnątrz i płynącego w środku,
a dodatkowo miało to spełniać funkcję obiadu.
Poniekąd się udało - może poziom chrupkości nie był zbyt wysoki, ale płynny ser owczy
w  środku rekompensował wszystko.
Dodatkowo świeży szczypiorek i mnóstwo cheddara - prawdziwa serowa uczta.
Ciasto jest dużo bardziej zwarte niż sufletowe, ale dzięki temu też tak łatwo nie opada.
Polecam wszystkim fanom serów.


200 g sera cheddar
2 kawałki twardego sera owczego
150 ml śmietanki 30%
3 łyżki mąki kukurydzianej plus trochę do posypania ramekinów
2 jajka
1 pęczek szczypiorku
sól, pieprz
masło do posmarowania ramekinów 

Ser zetrzeć na tarce, przełożyć do rondla i zalać śmietanką.
Podgrzewać cały czas mieszając, do momentu aż ser się rozpuści.
Lekko ostudzić.
Jajka wymieszać ze szczypiorkiem i powoli wlewać roztopiony ser.
Doprawić.


 

Dodać mąkę kukurydzianą i wymieszać trzepaczką.
Ramekiny nasmarować masłem i oprószyć mąką.
Piekarnik nagrzać do 100 stopni Celsjusza.
Masę przelać do foremek, w środek wetknąć owczy ser.
Piec około 30 minut.


2 komentarze:

  1. Hej, na ile porcji są podane ilości składników ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To zależy od wielokości kokilek. Mnie wyszły dwie duże (widoczne na zdjęciach). Pozdrawiam!

      Usuń