30.03.2015

Babka czekoladowo-buraczana z wędzonymi śliwkami z Szydłowa



Babka czekoladowo-buraczana z wędzonymi śliwkami z Szydłowa

Wędzone śliwki przywiozione z Szydłowa tak intensywnie pachniały w szafce, że postanowiłam w końcu je wykorzystać.
Z racji, że święta już blisko, nadeszła pora na wielkanocną babę!
W wydaniu mniej tradycyjnym z dodatkiem buraków i aromatycznymi wędzonymi śliwkami, które idealnie komponują się z gorzką czekoladą.
Zamist syropu z agawy możemy dodać brązowy cukier, a mąkę pełnoziarnistą zastąpić np. migdałową.
Ale smaku śliwek nie zastąpi nic!



400 g startych na drobnych oczkach buraków

2 jajka
150 g gorzkiej czekolady
4 łyżki kakao
5 łyżek melasy
1 łyżeczka sody oczyszczonej
wanilia
1 szkl. mąki pełnoziarnistej
2 garści wędzonych śliwek z Szydłowa


 

Jajka utrzeć, dodać melasę, wanilię, kakao, mąkę i sodę.
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej.
Buraki odcisnąć z nadmiaru soku, dodać do masy jajecznej, następnie wlać roztopioną czekoladę.
Wszystko dokładnie wymieszać.



Śliwki pokroić na mniejsze kawałki, wmieszać je w ciasto.
Całość wlać do foremki na babkę posmarowanej masłem.
Piec około 45 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.




Przepis bierze udział w akcji:


Wielkanocne Wypieki Babki Wielkanocne 2015

1 komentarz: