24.03.2015

Bardzo serowa polenta zapiekana ze szpinakiem


Bardzo serowa polenta zapiekana ze szpinakiem

Gorgonzola, parmezan, mozzarella plus domowa - trochę zmodyfikowana - polenta.
Polenta wychodzi kremowa z lekkim aromatem curry, ale jednocześnie zwarta - idealna do krojenia i zapiekania.


Polenta:

150 g kaszy manny
130 g kaszki kukurydzianej
400 ml mleka
400 ml wody
100 g startego parmezanu
sól, curry

Mleko podgrzać z wodą, dodać przyprawy.
Gdy zacznie wrzeć wsypać oba rodzaje kaszy i intensywnie mieszać.
Gotować około 5 minut.
Następnie dodać parmezan i wymieszać.
Masę przełożyć do blaszki wyłożonej matą teflonową.
Pozostawić do ostygnięcia na około 4 godziny.


1 kulka mozzarelli
500 g mrożonego szpinaku
100 g Gorgonzoli
2 cebule
2 ząbki czosnku
4 łyżki parmezanu
sól, pieprz, kminek mielony
2 ząbki czosnku
2 łyżki masła

Cebulę pokroić w kostkę, podsmażyć na maśle.
Następnie dodać szpinak.
Całość przyprawić i wymieszać z Gorgonzolą.

Foremkę do zapiekania posmarować masłem.
Na dno wyłożyć szpinak.
Następnie wycinać z polenty kółka szklanką i układać je na przemian z plastrami mozzarelli.
Posypać parmezanem.

Piec około 25 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz