11.03.2015

Kawowy tort bezowy z mascarpone i kajmakiem


Kawowy tort bezowy z mascarpone i kajmakiem

Tort dla wszystkich fanów bezowych słodkości.
Beza z delikatnym aromatem kawy, chrupiąca na zewnątrz i lekko ciągnąca w środku.
Przełożona kremem z serka mascarpone i kajmaku.
Tort powstał z okazji urodzin największego fana bezy i kajmaku jakiego znam.
Pierwotnie miał być posypany gorzkim kakao, ale "słodkożercy" stwierdzili, że na wierzch idealnie nadadzą się słodkie kulki.
Wszystkiego najlepszego Chomi!


6 białek
230 g cukru pudru
1 łyżeczka białego octu winnego
1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej
2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej

Sposób przygotowania i pieczenia jest taki sam, jak w przypadku Pavlovej z granatem, z tą różnicą, że kawę należy rozpuścić w łyżce gorącej wody, następnie ostudzić i dodać pod koniec miksowania.
Masę należy podzialić na pół i rozłożyć na dwie blachy.
W ten sposób powstaną dwa blaty naszego tortu każdy o średnicy około 23 centymetrów.



250 g serka mascarpone
250 ml śmietanki 30%
200 g masy kajmakowej
1 opakowanie Maltesers (opcjonalnie)

kakao i cukier puder do oprószenia

Kajmak wymieszać z mascarpone.
Śmietankę ubić na sztywno i delikatnie wmieszać ją do masy z serka.

Na paterze ułożyć pierwszy blat nałożyć część masy i przykryć drugim blatem.
Na wierzchu ułożyć pozostałą część masy i posypać Maltesersami.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz