26.03.2015

Pasztet z soczewicy i pieczarek


Pasztet z soczewicy i pieczarek

Lekki, warzywny i przede wszystkim sycący pasztet.
Robi się go błyskawicznie - czerwona soczewica nie wymaga długiego gotowania i stanowi doskonały element "sklejający".
Smak soczewicy jest na tyle neutralny, że można go doprawić używając swoich ulubionych przypraw i dodatków.


270 g czerwonej soczewicy
400 g pieczarek
2 cebule
2 jajka
1 ząbek czosnku
sól, pieprz, kminek mielony, majeranek
olej do smażenia

Cebulę posiekać, usmażyć na oleju.
Pieczarki umyć, pokroić, wrzucić do cebuli.
Całość dusić chwilę razem tak, by pieczarki dalej były jędrne.


 150 g soczewicy gotować około 10 minut w osolonej wodzie.
Resztę soczewicy zalać gorącą wodą i odstawić na godzinę.
Następnie odcedzić, wymieszać razem z pieczarkami, dodać jajka, czosnek i doprawić.

Małą keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia.
Przełożyć do niej pasztet.
Piec około 50 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.



Przepis bierze udział w akcji:


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz