4.03.2015

Tarta z pieczonymi buraczkami i chrzanowym beszamelem


Tarta z pieczonymi buraczkami i chrzanowym beszamelem

Tarta na chrupiącym spodzie z pieczonymi buraczkami, kozim serem i sosem chrzanowym.


1 i 1/2 szkl. mąki pszennej
4 łyżki wody
40 g masła
1/2 łyżeczki soli

Ze wszystkich składników zagnieść ciasto.
Uformować kulę, owinąć folią spożywczą i umieścić w lodówce na około pół godziny.




Formę na tartę o średnicy około 23 cm wysmarować masłem i wyłożyć ciastem.
Ciasto nakłuć widelcem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza.
Piec około 15 minut.

6 buraczków
150 g koziego sera

Buraczki umyć, owinąć folią spożywczą, piec w piekarniku około 50 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.
Następnie je ostudzić, obrać i pokroić w plastry.

4 łyżki masła
2 łyżki mąki pszennej
1/2 szkl. mleka
2 łyżeczki chrzanu
sól, pieprz

Masło rozpuścić w rondelku, dodać mąkę i wymieszać.
Zalać mlekiem i intensywnie mieszać, aby nie powstały grudki.
Doprawić i dodać chrzan.
Chwilę gotować.


Sos wylać na podpieczony spód,
Układać plastry buraka i sera.
Posypać solą i pieprzem.
Piec około 15 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz