16.03.2015

Knedle chlebowe z korzennym sosem


Knedle chlebowe z korzennym sosem 

Błyskawiczne twarogowe knedle to doskonały pomysł na wykorzystanie czerstwego pieczywa.
Dodatek wanilii i skórki cytrynowej nadaje im niepowtarzalnego charakteru, mają wyrazisty smak, który bardzo dobrze się komponuje z korzennym sosem.
Do przygotowania sosu można użyć zarówno świeżych, jak i mrożonych owoców oraz ulubionych przypraw korzennych.
Lekki, letni obiad na początku wiosny.


100 g miąższu z bułek pszennych
2 jajka
50 g masła
200 g twarogu
3 łyżki cukru
ziarenka z jednej laski wanilii
skórka otarta z dwóch cytryn
4 łyżki kaszy manny

Masło rozpuścić, wymieszać z cukrem i wanilią.
Dodać do niego miąższ z bułek, twaróg, jajka, skórkę cytrynową i kaszę mannę.
Wszystko dokładnie wymieszać.
Przykryć i wstawić do lodówki na około godzinę, by masa stężała.


300 g truskawek
150 g jagód
4 łyżki serka mascarpone
2 łyżki brązowego cukru
ziarenka z jednej laski wanilii
2 łyżeczki cynamonu
1/2 łyżeczki imbiru
1/2 łyżeczki mielonego kardamonu
1/2 łyżeczki mielonych goździków

Truskawki i jagody umieścić w rondlu.
Dodać cukier i przyprawy.
Chwilę razem gotować.
Następnie całość zblendować na gładki mus.
Dodać mascarpone.

Z masy formować knedle.
Gotować w osolonej wodzie około 5 minut.

Podawać z sosem.


 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz