17.08.2015

Wegańskie burgery fasolowo-bakłażanowe


Wegańskie burgery fasolowo-bakłażanowe


Letni czas sprzyja spotkaniom z przyjaciółmi.
Tylko co przygotować do jedzenia, żeby nie stracić zbyt wiele czasu i żeby każdy z gości był zadowolony? Polecam domowe wegeburgery  z pieczonego bakłażana i czerwonej fasolki z chrupiącym dodatkiem w postaci pestek dyni. Masę na burgery możemy przygotować dzień wcześniej i trzymać ją w lodówce. Gdy pojawią się goście wystarczy uformować kotlety i wstawić je do pieca. Do tego dowolne dodatki w postaci świeżych warzyw i ulubionych sosów oraz oczywiście własnoręcznie przygotowane bułki.



3 średniej wielkości bakłażany
2 puszki czerwonej fasolki
1/2 szkl. kaszy pęczak
1/2 szkl. pestek dyni plus trochę do posypania
oliwa z oliwek
rozmaryn, sól, pieprz, odrobina wędzonej papryki, kminek mielony, cząber

Bakłażany pokroić w kostkę, skropić oliwą, doprawić solą, pieprzem i tymiankiem.
Piec około 30 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.
Kaszę ugotować do miękkości. Ostudzić.


 

Bakłażany, kaszę i fasolę przełożyć do blendera i dokładnie zmiksować.
Doprawić do smaku i dodać pestki dyni.
Masę schłodzić przez minimum godzinę w lodówce.
Formować burgery i układać ja na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Piekarnik nagrzać do 220 stopni Celsjusza.
Piec około 25 minut.
Z przepisu powstanie około 12 burgerów.





Przepis bierze udział w akcji:

Warzywa psiankowate 2015

3 komentarze:

  1. takie burgery to coś dla mnie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jak dla mnie - coś wspaniałego i oryginalnego. Dziękuję za dodanie do akcji :) Proszę o więcej ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że się spodobały :) burgery uwielbiam, więc z pewnością będą kolejne pomysły :) pozdrawiam serdecznie!

      Usuń