21.12.2015

Pierniczki norymberskie


Pierniczki norymberskie

Uwielbiam! Ciężko stwierdzić czy bardziej lubię pierniczki norymberskie czy dominosteine.
Lepka i bardzo wilgotna masa migdałowa położona na kruchym opłatku, oryginalnie pokryta dodatkowo czekoladą lub lukrem. Ich domowa wersja wyszła tak aromatyczna, że zrezygnowałam ze wszelkich dodatków. Pierniczki wychodzą intensywnie korzenne z czasem nabierają wilgoci i idealnie "łączą się" z opłatkiem. Jedynym minusem jest to, że trzeba ich bacznie strzec, żeby dotrwały do świąt.


250 g zmielonych migdałów
50 zmielonych orzechów laskowych
białka z 3 jajek
50 g skórki pomarańczowej
5 łyżek miodu
70 g schłodzonego marcepanu
20 g mąki pszennej
100 g brązowego cukru
5 łyżek przyprawy piernikowej
2 łyżeczki proszku do pieczenia

migdały do dekoracji
okrągłe opłatki

Migdały i orzechy podprażyć na suchej patelni.
Marcepan zetrzeć na tarce.
Białka wymieszać z miodem i pozostałymi składnikami. Dodać marcepan i migdały z orzechami.



Układać porcję masy na opłatkach, zostawiając około pół centymetra od brzegu.
Udekorować migdałami.
Ułożyć na blasze i pozostawić do wyschnięcia na dobę.
Po tym czasie piec około 15 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.




Przepis bierze udział w akcji:


Dobrze wypieczone święta Świąteczne słodkości! 2015

1 komentarz: