Frytki z batatów i kofty rybno-ziemniaczane
Frytki:
2 bataty
oliwa z oliwek
tymianek
Kofty:
500 g ziemniaków
400 g mrożonego dorsza lub innej białej ryby
1 cebula
1 jajko
1 łyżka natki pietruszki
1/2 łyżeczki trawy cytrynowej
1/2 łyżeczki majeranku
1 łyżeczka mielonego kminku
1 łyżeczka słodkiej papryki
sól, pieprz
Sos czosnkowy:
6 łyżek jogurtu naturalnego
2 ząbki czosnku
szczypta soli
posiekany koperek
Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie.
Przecisnąć przez praskę.
Rybę ugotować w niewielkiej ilości wody.
Rozdrobnić i dodać do ziemniaków.
Cebulkę pokroić w kostkę i podsmażyć, dodać do masy rybno-ziemniaczanej.
Dodać jajko i przyprawy, wszystko dokładnie wymieszać.
Wstawić do lodówki na około godzinę.
Bataty obrać, pokroić na paski, skropić oliwą, posolić i doprawić tymiankiem.
Rozłożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Ze schłodzonej masy rybno-ziemniaczaną formować podłużne kofty, a następnie nabijać je na patyczki do szaszłyków.
Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Całość piec około 20 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni Celsjusza.
Podawać z sosem czosnkowym.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz