Jesienna tarta ze smażonymi na maśle kurkami i aromtycznym serem Lazur.
2 szkl. mąki
100 g masła
6 łyżek wody
sól
Wszystkie składniki zagnieść, uformować kulę,
owinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na kwadrans.
Po tym czasie około 3/4 ciasta wyłożyć na formę do tarty
i ponakłuwać widelcem.
Piec około 15 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.
1 jajko
200 g kurek
1 cebula
100 niebieskiego sera Lazur
masło
sól, pieprz, curry, tymianek
Cebulę drobno posiekać, zrumienić na maśle, dodać oczyszczone kurki i smażyć razem około 10 minut.
Jajko roztrzepać z przyprawami, dodać śmietanę i podsmażone kurki.
Na upieczony spód położyć plasterki sera, wylać masę.
Z reszty ciasta powykrawać paski, ułożyć je na wierzchu tarty, tworząc kratkę.
Ależ ślinka cieknie....Jak tylko kurek nazbieram, to zaraz robię te pyszności! Jak będzie dużo grzybków, to się podzielę z innymi fanami QliNarni:)) FrANKA
OdpowiedzUsuń