4.09.2014

Kurka-Tarta


Kurka-Tarta

Jesienna tarta ze smażonymi na maśle kurkami i aromtycznym serem Lazur.


2 szkl. mąki
100 g masła
6 łyżek wody
sól

Wszystkie składniki zagnieść, uformować kulę, 
owinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na kwadrans.
Po tym czasie około 3/4 ciasta wyłożyć na formę do tarty 
i ponakłuwać widelcem.
Piec około 15 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.


400 ml śmietany 12%
1 jajko
200 g kurek
1 cebula
100 niebieskiego sera Lazur
masło
sól, pieprz, curry, tymianek

Cebulę drobno posiekać, zrumienić na maśle, dodać oczyszczone kurki i smażyć razem około 10 minut.

Jajko roztrzepać z przyprawami, dodać śmietanę i podsmażone kurki.


Na upieczony spód położyć plasterki sera, wylać masę.
Z reszty ciasta powykrawać paski, ułożyć je na wierzchu tarty, tworząc kratkę.

Piec około 25 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.

1 komentarz:

  1. Ależ ślinka cieknie....Jak tylko kurek nazbieram, to zaraz robię te pyszności! Jak będzie dużo grzybków, to się podzielę z innymi fanami QliNarni:)) FrANKA

    OdpowiedzUsuń