10.09.2014

Ciasto drożdżowe z karmelizowanymi gruszkami i brzoskwiniami


Ciasto drożdżowe z karmelizowanymi gruszkami i brzoskwiniami

Ciasto drożdżowe z przepisu na Ciasto drożdżowe ze śliwkami, tym razem z karmelizowanymi w miodzie gruszkami i brzoskwiniami.


2 duże gruszki
3 brzoskwinie
3 łyżki miodu lipowego
1 łyżeczka cynamonu
1/2 łyżeczki imbiru


Przygotować ciasto i odstawić do wyrośnięcia.

Gruszki umyć, obrać, pokroić w ósemki, wrzucić do garnka.
Brzoskwinie umyć, pokroić na niewielkie kawałki, dodać do gruszek.


Owoce zalać miodem, wsypać przyprawy.
Całość karmelizować na niewielkim ogniu około 20 minut, do momentu aż owoce będą miękkie.

Po ostudzeniu owoce ułożyć na wyrośniętym cieście i posypać kruszonką.


Piec około 40 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz