Słodko-kwaśne tartaletki na kruchym, maślanym spodzie z aksamitnym, domowym budyniem waniliowym.
200 g mąki pszennej
100 g schłodzonego masła
1/3 szkl. cukru pudru
2 żółtka
Posiekane masło połączyć z mąką, cukrem i żółtkami.
Zagnieść jednolite ciasto.
Uformować kulę, owinąć folią spożywczą i schłodzić przez godzinę w lodówce.
Budyń:
Zagnieść jednolite ciasto.
Uformować kulę, owinąć folią spożywczą i schłodzić przez godzinę w lodówce.
Budyń:
1 l mleka
4 żółtka
6 łyżek mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
6 łyżek cukru
świeża wanilia
borówki do dekoracji
borówki do dekoracji
Resztę mleka umieścić w misce, dodać żółtka i oba rodzaje mąki.
Dokładnie wymieszać i wlać do gotującego się mleka.
Gotować około 5 minut cały czas mieszając.
Odstawić do ostudzenia.
Malinowy kisiel:
1 szkl. malin
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
7 łyżek cukru
1/3 szkl. wody
1/3 szkl. wody
Maliny przełożyć do rondelka, wsypać cukier i podgrzewać około 10 minut.
Następnie rozpuścić mąkę ziemniaczaną w 1/3 szkl. wody i wlać do gotujących się malin.
Podgrzewać cały czas mieszając, aż powstanie gęsty kisiel.
Następnie rozpuścić mąkę ziemniaczaną w 1/3 szkl. wody i wlać do gotujących się malin.
Podgrzewać cały czas mieszając, aż powstanie gęsty kisiel.
Foremki na tartaletki posmarować masłem.
Wyłożyć schłodzonym ciastem.
Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza przez około 15 minut.
Zostawić do ostygnięcia.
Na ostudzone tartaletki wyłożyć porcję kisielu malinowego oraz budyń.
Udekorować borówkami.
Podawać po przygotowaniu, by ciasto nie namokło.
Wyłożyć schłodzonym ciastem.
Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza przez około 15 minut.
Zostawić do ostygnięcia.
Na ostudzone tartaletki wyłożyć porcję kisielu malinowego oraz budyń.
Udekorować borówkami.
Podawać po przygotowaniu, by ciasto nie namokło.
Wyglądają rewelacyjnie! Z pewnością tak też smakują. Mniam, mniam...
OdpowiedzUsuńFrANKA