25.06.2015

Pełnoziarnista tarta z bobem i suszonymi grzybami


Pełnoziarnista tarta z bobem i suszonymi grzybami

Co roku w moim wiosennym menu obowiązkowym punktem jest tarta z bobem. W tym roku na naszym stole zagościła wersja z suszonymi grzybami i pomidorkami koktajlowymi. Klasyczny smak grzybów (jeszcze z zeszłorocznych zbiorów), delikatnie słodkie pomidorki i bób - pyszne połączenie dla wszystkich tarcianych fanów.


2 szkl. mąki graham
80 g masła
1/2 łyżeczki soli
ewentualnie trochę zimnej wody

Mąkę wymieszać z solą, dodać masło i zagnieść jednolite ciasto. Jeśli będzie zbyt sypkie, można dodać trochę wody.
Uformować kulę, owinąć ją folią i włożyć na kwadrans do lodówki.
Formę na tartę wysmarować masłem.
Wyłożyć schłodzone ciasto i ponakłuwać widelcem.
Podpiec je 15 minut w temperaturze 160 stopni Celsjusza.



200 g bobu
200 g suszonych grzybów
400 ml śmietany 12%
3 jajka
kilka pomidorków koktajlowych
tymianek, sól, pieprz, kminek mielony
szczypiorek

Grzyby namoczyć, najlepiej na całą noc.
Następnie ugotować je w osolonej wodzie.
Bób ugotować i obrać.
Śmietanę roztrzepać z jajkami, doprawić.
Dodać obrany bób i grzyby.
Masę wylać na podpieczony spód.
Na wierzchu ułożyć pomidorki koktajlowe.
Piec około 30 minut w temperaturze 170 stopni Celsjusza.
Posypać szczypiorkiem.




 Przepis bierze udział w akcji:

Bóbmania

2 komentarze:

  1. Właśnie poszukuję formy na tartę, jak tylko uda mi się dobrą kupić, z pewnością skorzystam z pomysłu. Tylko oby jeszcze bób był :)

    OdpowiedzUsuń