17.09.2014

Cukinia z krewetkami


Cukinia z krewetkami

Cukinia faszerowana kremowym ryżem ze szpinakiem i chrupiącymi, czosnkowymi krewetkami.


1 średnia cukinia
3/4 szkl. ryżu
1 cebula
1/2 szkl. śmietanki 30%
3 garści świeżego szpinaku
garść mrożonych krewetek
6 ząbków czosnku
3 łyżki oliwy z oliwek
2 łyżki masła
sól, pieprz

Cukinię umyć, przeciąć na pół, wydrążyć i ponakłuwać widelcem.
Przeciśnięty przez praskę czosnek wymieszać z oliwą i solą, a następnie natrzeć wydrążoną cukinię.
Odstawić na 10 minut, następnie wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni Celsjusza i piec około 15 minut.


W rondelku rozpuścić masło, dodać pokrojoną w kostkę cebulę, podsmażyć. Dodać ryż, chwilę razem podsmażyć, następnie wlać 3/4 szklanki wody, posolić, przykryć pokrywką i gotować około 10 minut od czasu do czasu mieszając. Wlać śmietankę i gotować kolejne 10 minut.


Szpinak opłukać, dodać do ryżu i gotować razem około 5 minut.

Zamrożone krewetki wrzucić na patelnię z odrobiną masła i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. 
Dusić około 10 minut. 

Podpieczoną cukinię nafaszerować ryżem, na wierzchu ułożyć krewetki.
Całość piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni Celsjusza około 20 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz