26.09.2014

Zapiekanka z jarmużu


Zapiekanka z jarmużu

Zielona, puszysta i bardzo zdrowa zapiekanka z jarmużu i szpinaku.


300 g jarmużu
2 garści szpinaku
3 jajka
2 czerstwe bułki
mleko
2 białka
20 g mozarelli
sól, pieprz, kminek mielony


Jarmuż i szpinak umyć, włożyć do dużego garnka,
zalać niewielką ilością wody i gotować około 10 minut.
Liście ostudzić i zblendować.
Bułki namoczyć w mleku.


Białka z trzech jajek oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę.
Rozdrobniony jarmuż i szpinak połączyć z żółtkami,
odciśniętymi bułkami i ubitymi białkami, doprawić.


Keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia.
Wlać masę jarmużowo-szpinakową.
Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza około 50 minut.
Pozostałe dwa białka ubić na sztywna pianę i połączyć ze startą mozarellą.
 

Po upływie 50 minut, gdy zapiekanka będzie już zwarta,
wyłożyć na wierzch pianę z białek i mozarelli.
Całość zapiekać jeszcze około 20 minut przy użyciu górnej grzałki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz